Jak zdrowo przyprawiać potrawy?

Jak zdrowo przyprawiać potrawy?

W wielu polskich domach paleta wykorzystywanych podczas gotowania przypraw jest dość znacznie ograniczona. Najchętniej wykorzystujemy wyłącznie sól i pieprz, a w niektórych sytuacjach sięgamy również po gotowe mieszanki, które mają zwolnić nas z obowiązku komponowania odpowiedniego smaku potrawy.

Warto jednak wiedzieć, że jedzenie można przyprawiać także inaczej – znacznie zdrowiej. Jeśli zaczynasz dietę lub chcesz zmienić swoje życie na zdrowsze, już dzisiaj wyrzuć do kosza wszystkie opakowania sklepowych przypraw, które w większości składają się z soli i składników chemicznych.

Masz wrażenie, że będzie ci ich brakować, a twoje potrawy od dziś będą bez smaku? Nic podobnego. Wystarczy, że wymienisz je na rozmaite zioła.

Najlepiej sprawdzą się te świeże, jeśli jednak nie masz możliwości korzystania z nich, zdecyduj się na te suszone. Doskonale zastąpią gotowe przyprawy, a przy twoich dobrych chęciach, pozwolą także w znacznym stopniu ograniczyć wykorzystanie soli.

Jeśli nadal masz wątpliwości, poczytaj w Internecie o wpływie, jaki zioła mogą wywrzeć na twój organizm. Świetnie przyśpieszają przemianę materii oraz dostarczają cennych dla zdrowia składników.

Dobrze sięgnąć po nie nie tylko dla smaku, ale również dla zdrowia.