Ryż po hiszpańsku
Niezwykle charakterystyczną, jak również interesującą potrawą kuchni hiszpańskiej jest Paella. Można ją spotkać w bardzo różnorodnych wariantach, jednak postawą jest zawsze smażony ryż oraz szafran. Nazwa tej potrawy wzięła się od innej nazwy, jednak nie potrawy, a patelni na której jest ona przygotowywana.
Paella jest podawana z mięsem, bądź też z owocami morza oraz całym bogactwem warzyw- pomidory, papryka, groszek, fasolka. Chcąc spożywać to danie całkowicie poprawnie oraz zgodnie z tradycją, powinno się to robić wprost z naczynia, w którym zostało ono przygotowane. Ryż używany do przyrządzenia paelli powinien być średnioziarnisty.
Długie ziarna ryżu z trudem chłoną aromaty oraz soki. Dużą uwagę należy zwracać na czas gotowania ryżu, tak by nie dopuścić do jego rozgotowania. Paella charakteryzuje się żółtym lub pomarańczowym kolorem, za który odpowiedzialna jest przyprawa znana jako szafran.
Danie to najlepiej smakuje dopiero w kilka minut po zdjęciu z ognia. Letnia Paella jest smaczniejsza dlatego, bo wszystkie składniki zdążą już wtedy sobą odpowiednio „przejść”.
https://basiabasia.pl/maslo-orzechowe-a-odchudzanie-2/
Polecane artykuły
Zarządzanie nieruchomościami - charakterystyka
Zarządzanie nieruchomościami to działalność zawodowa polegająca na zawodowym, odpłatnym wykonywaniu czynności zleconych przez właściciela nieruchomości. Do tych czynności należą między innymi: prowadzenie i nadzorowanie bieżącej obsługi nieruchomości, planowanie krótko- i długookresowych celów i sp
Dom: kupić, czy wybudować?
Myślisz o tym aby swoje mieszkanie w centrum miasta zamienić na domek wolnostojący? Zadajesz sobie pytanie czy kupić dom, a może samodzielnie go wybudować? Wszystko zależy od tego jakie masz potrzeby, ile czasu i jakie fundusze. Jeśli bardzo Ci się spieszy, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup domu