Zamrażalka – skarbnica awaryjnego obiadu
Doskonałym rozwiązaniem na ułatwienie sobie życia w kuchni jest gotowanie tak zwane na zapas. Może ono odbywać się na dwa sposoby.
Przede wszystkim chodzi o to, aby podczas gotowania przygotować taką ilość dania, aby starczyło na dwa dni. Dzięki temu wracając z pracy będzie trzeba tylko odgrzać zupę, czy mięso i obiad gotowy.
Z drugiej zaś strony przyzwyczajeni do różnorodności, oczekiwalibyśmy odmiennych potraw każdego dnia. Jest to możliwe, trzeba tylko sobie wszystko dobrze rozplanować.
Bowiem przygotowując niedzielny obiad możemy usmażyć więcej kotletów i po wystudzeniu schować je do zamrażalnika. Gdy tylko przyjdzie nam ochota, a właściwie brak chęci na gotowanie, wystarczy wstawić mięso do mikrofalówki i w kilka minut mamy gotowe danie.
Takie mrożenie mięsa to także możliwość komponowania różnych dań. Wystarczy, że dodamy do niego plaster sera i ananasa i już mamy kolejną wariację na temat schabowego.
Pokrojone w kostkę i podane z sosem będzie dobrym zestawem do makaronu, czy ryżu.
czekoladki firmowe
Polecane artykuły
Grzanki, Sandwich, czy tosty – szybkie danie w postaci kanapki
Jesteś głodna, to zrób sobie kanapki. To zdanie rozbrzmiewa w głowach wielu matek. Jednak, czy owa kanapka nie może zastąpić posiłku. Wręcz przeciwnie to doskonały sposób na szybkie danie, które może być nie tylko śniadaniem. Tradycyjna wersja bułki z szynką oraz serem to oczywiście nie wszystko.
Casu Marzu, czyli uciekające jedzenie
Casu Marzu to rodzaj sera uwielbianego przez Włochów. Przysmak ten największą popularnością cieszy się na Sardynii. Casu Marzu zamieszkują larwy, które podczas zjadania przysmaku uciekają z talerza. Niektórzy jednak pozbywają się ich dobrowolnie. Ser Casu Marzu wytwarza się z mleka owczego. Wysta