Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Stworzyć coś z niczego
Masz problem z pomysłem na obiad, a dzieci wyjątkowo wcześnie alarmują, że są bardzo głodne, nie pozostaje ci nic innego, jak improwizacja. Każda lodówka kryje jakieś resztki z poprzednich obiadów. Wyrzucanie ich było by grzechem. W zależności od tego, co tam znajdziesz możesz skomponować ciekawe
Włoskie smaki
Drugą, co do popularności kuchnią europejską jest kuchnia włoska. Znajdziemy w niej bardzo dużo warzyw, ale i przypraw takich, jak oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, estragon czy też po prostu pieprz. W kuchni tej używa się sporo parmezanu, ale także oliwy, pomidorów, cebuli i czosnku. Znajdzie
Zamrażalka – skarbnica awaryjnego obiadu
Doskonałym rozwiązaniem na ułatwienie sobie życia w kuchni jest gotowanie tak zwane na zapas. Może ono odbywać się na dwa sposoby. Przede wszystkim chodzi o to, aby podczas gotowania przygotować taką ilość dania, aby starczyło na dwa dni. Dzięki temu wracając z pracy będzie trzeba tylko odgrzać zu
Grzanki, Sandwich, czy tosty – szybkie danie w postaci kanapki
Jesteś głodna, to zrób sobie kanapki. To zdanie rozbrzmiewa w głowach wielu matek. Jednak, czy owa kanapka nie może zastąpić posiłku. Wręcz przeciwnie to doskonały sposób na szybkie danie, które może być nie tylko śniadaniem. Tradycyjna wersja bułki z szynką oraz serem to oczywiście nie wszystko.
Casu Marzu, czyli uciekające jedzenie
Casu Marzu to rodzaj sera uwielbianego przez Włochów. Przysmak ten największą popularnością cieszy się na Sardynii. Casu Marzu zamieszkują larwy, które podczas zjadania przysmaku uciekają z talerza. Niektórzy jednak pozbywają się ich dobrowolnie. Ser Casu Marzu wytwarza się z mleka owczego. Wysta
Jak być dobrą żoną?
Otóż mimo równouprawnienia i tego, że kobiety pracują tyle samo, a czasem nawet więcej niż mężczyźni zazwyczaj to na kobiecie spoczywa obowiązek przygotowania obiadu. Wraca więc zmęczona po pracy i wie, że musi jeszcze zrobić coś dobrego do jedzenia dla siebie, ale przede wszystkim dla męża i dziec
Larwy z australijskiej kuchni
Australijczycy wiedzą, jak ważna dla człowieka jest dieta bogata w białko. Wiedzą też, że jedzenie znaleźć można właściwie wszędzie, wystarczy się dobrze rozejrzeć. W ten oto sposób mieszkańcy Australii wypatrzyli larwy, które idealnie nadają się na pożywną przekąskę. Jedna larwa jest źródłem taki
Azjatyckie inspiracje
Wiele osób stało się ostatnimi czasy wielbicielami kuchni azjatyckiej. Oczywiście prawdziwi eksperci powiedzą, że Azja to olbrzymi kontynent i tradycji kulinarnych jest tam bardzo dużo. Będą oni mieli oczywiście rację, nie zmienia to jednak faktu, że możemy mówić o kuchni azjatyckiej, jako o pewnej
Napoje dopasowane do potraw
Wielu z nas na co dzień je posiłki na szybko, nieszczególnie dbając o to, żeby były one smaczne i pożywne. Można spotkać nawet ludzi, którzy konsumują jakieś danie z baru szybkiej obsługi, idąc z nim ulicą. Zdaje się jednak, że warto dbać o kulturę jedzenia, delektować się spożywanymi potrawami i w
Dlaczego warto jeść jajka?
Jakiś czas temu wśród wielu osób królował mit, w myśl którego jedzenie dużej ilości jajek miało być szkodliwe dla zdrowia. Zakłada się, że jajka, jako produkt pochodzenia zwierzęcego, negatywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Tymczasem okazuje się, że jaja powinny znaleźć się w jadłospis
Mizeria w całkiem zdrowej wersji
Wiele osób żyje w błędnym przekonaniu, że jeśli chcą zmienić jadłospis na zdrowszy, powinny każdego dnia sięgać wyłącznie po posiłki ściśle określone przez specjalistę. Nic bardziej mylnego. Jeśli chcesz zrobić coś dla siebie, ale preferujesz metodę małych kroczków, wiedz, że czasami wystarczy w pr
Gotowanie w pięć minut, czy to możliwe?
Gotowanie to nie lada gratka dla smakoszy i miło śników nowych smaków. Niemniej jednak przygotowanie wykwintnego dania wymaga dużego zaangażowania, pewnych umiejętności, a także smykałki. Nie każdy ma talent, a przede wszystkim czas na to, aby ugotować coś pysznego. Ciągle się gdzieś spieszymy, wie
Polecane artykuły
Zamrażalka – skarbnica awaryjnego obiadu
Doskonałym rozwiązaniem na ułatwienie sobie życia w kuchni jest gotowanie tak zwane na zapas. Może ono odbywać się na dwa sposoby. Przede wszystkim chodzi o to, aby podczas gotowania przygotować taką ilość dania, aby starczyło na dwa dni. Dzięki temu wracając z pracy będzie trzeba tylko odgrzać zu
Grzanki, Sandwich, czy tosty – szybkie danie w postaci kanapki
Jesteś głodna, to zrób sobie kanapki. To zdanie rozbrzmiewa w głowach wielu matek. Jednak, czy owa kanapka nie może zastąpić posiłku. Wręcz przeciwnie to doskonały sposób na szybkie danie, które może być nie tylko śniadaniem. Tradycyjna wersja bułki z szynką oraz serem to oczywiście nie wszystko.