Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Stworzyć coś z niczego
Gastronomia, artykuły spożywcze

Stworzyć coś z niczego

Masz problem z pomysłem na obiad, a dzieci wyjątkowo wcześnie alarmują, że są bardzo głodne, nie pozostaje ci nic innego, jak improwizacja. Każda lodówka kryje jakieś resztki z poprzednich obiadów. Wyrzucanie ich było by grzechem. W zależności od tego, co tam znajdziesz możesz skomponować ciekawe

Włoskie smaki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Włoskie smaki

Drugą, co do popularności kuchnią europejską jest kuchnia włoska. Znajdziemy w niej bardzo dużo warzyw, ale i przypraw takich, jak oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, estragon czy też po prostu pieprz. W kuchni tej używa się sporo parmezanu, ale także oliwy, pomidorów, cebuli i czosnku. Znajdzie

Zamrażalka – skarbnica awaryjnego obiadu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zamrażalka – skarbnica awaryjnego obiadu

Doskonałym rozwiązaniem na ułatwienie sobie życia w kuchni jest gotowanie tak zwane na zapas. Może ono odbywać się na dwa sposoby. Przede wszystkim chodzi o to, aby podczas gotowania przygotować taką ilość dania, aby starczyło na dwa dni. Dzięki temu wracając z pracy będzie trzeba tylko odgrzać zu

Grzanki, Sandwich, czy tosty – szybkie danie w postaci kanapki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Grzanki, Sandwich, czy tosty – szybkie danie w postaci kanapki

Jesteś głodna, to zrób sobie kanapki. To zdanie rozbrzmiewa w głowach wielu matek. Jednak, czy owa kanapka nie może zastąpić posiłku. Wręcz przeciwnie to doskonały sposób na szybkie danie, które może być nie tylko śniadaniem. Tradycyjna wersja bułki z szynką oraz serem to oczywiście nie wszystko.

Casu Marzu, czyli uciekające jedzenie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Casu Marzu, czyli uciekające jedzenie

Casu Marzu to rodzaj sera uwielbianego przez Włochów. Przysmak ten największą popularnością cieszy się na Sardynii. Casu Marzu zamieszkują larwy, które podczas zjadania przysmaku uciekają z talerza. Niektórzy jednak pozbywają się ich dobrowolnie. Ser Casu Marzu wytwarza się z mleka owczego. Wysta

Jak być dobrą żoną?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak być dobrą żoną?

Otóż mimo równouprawnienia i tego, że kobiety pracują tyle samo, a czasem nawet więcej niż mężczyźni zazwyczaj to na kobiecie spoczywa obowiązek przygotowania obiadu. Wraca więc zmęczona po pracy i wie, że musi jeszcze zrobić coś dobrego do jedzenia dla siebie, ale przede wszystkim dla męża i dziec

Larwy z australijskiej kuchni
Gastronomia, artykuły spożywcze

Larwy z australijskiej kuchni

Australijczycy wiedzą, jak ważna dla człowieka jest dieta bogata w białko. Wiedzą też, że jedzenie znaleźć można właściwie wszędzie, wystarczy się dobrze rozejrzeć. W ten oto sposób mieszkańcy Australii wypatrzyli larwy, które idealnie nadają się na pożywną przekąskę. Jedna larwa jest źródłem taki

Azjatyckie inspiracje
Gastronomia, artykuły spożywcze

Azjatyckie inspiracje

Wiele osób stało się ostatnimi czasy wielbicielami kuchni azjatyckiej. Oczywiście prawdziwi eksperci powiedzą, że Azja to olbrzymi kontynent i tradycji kulinarnych jest tam bardzo dużo. Będą oni mieli oczywiście rację, nie zmienia to jednak faktu, że możemy mówić o kuchni azjatyckiej, jako o pewnej

Napoje dopasowane do potraw
Gastronomia, artykuły spożywcze

Napoje dopasowane do potraw

Wielu z nas na co dzień je posiłki na szybko, nieszczególnie dbając o to, żeby były one smaczne i pożywne. Można spotkać nawet ludzi, którzy konsumują jakieś danie z baru szybkiej obsługi, idąc z nim ulicą. Zdaje się jednak, że warto dbać o kulturę jedzenia, delektować się spożywanymi potrawami i w

Dlaczego warto jeść jajka?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego warto jeść jajka?

Jakiś czas temu wśród wielu osób królował mit, w myśl którego jedzenie dużej ilości jajek miało być szkodliwe dla zdrowia. Zakłada się, że jajka, jako produkt pochodzenia zwierzęcego, negatywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Tymczasem okazuje się, że jaja powinny znaleźć się w jadłospis

Mizeria w całkiem zdrowej wersji
Gastronomia, artykuły spożywcze

Mizeria w całkiem zdrowej wersji

Wiele osób żyje w błędnym przekonaniu, że jeśli chcą zmienić jadłospis na zdrowszy, powinny każdego dnia sięgać wyłącznie po posiłki ściśle określone przez specjalistę. Nic bardziej mylnego. Jeśli chcesz zrobić coś dla siebie, ale preferujesz metodę małych kroczków, wiedz, że czasami wystarczy w pr

Gotowanie w pięć minut, czy to możliwe?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Gotowanie w pięć minut, czy to możliwe?

Gotowanie to nie lada gratka dla smakoszy i miłośników nowych smaków. Niemniej jednak przygotowanie wykwintnego dania wymaga dużego zaangażowania, pewnych umiejętności, a także smykałki. Nie każdy ma talent, a przede wszystkim czas na to, aby ugotować coś pysznego. Ciągle się gdzieś spieszymy, wie